Tilbake til alle arrangementer

Fortellerfestivalens fagdag

  • Dramatikkens hus Tøyenbekken 34 (kart)

Fortellerfestivalens fagdag

Fortellersentrum inviterer alle som er interessert i faglig utvikling innenfor muntlig fortellerkunst til fagdag på Dramatikkens hus.

Gjennom visninger av fortellerforestillinger under arbeid og faglige samtaler på scenen og i salen undersøker vi aktuelle problemstillinger og utviklingsmuligheter for den muntlige fortellerkunsten. Under dagen får du også mulighet til å møte andre som deler engasjementet for muntlig fortellerkunst og høre om aktuelle fortellerprosjekter i Norge.

Programmet inkluderer:

  • 11:00 Arbeidsvisning: Borghild Otelie Aasebøstøl - Hvordan bygge en borg

  • 11:50 Arbeidsvisning: Beate Heide, Gro Raattama og Jani Suvanto - Vi arvet en mørk skog

  • 13:15 Speakers Corner - Fortell om ditt fortellerprosjekt eller noe du har på hjertet

  • 13:30 Panelsamtale: Fortelling for barn og unge, med utdrag fra barneforestillinger fra festivalprogrammet

  • 14:45 Publikumssamtale: Den muntlige fortellerkunsten i dag og de neste 20 årene

  • Nettverkstreff og mingling

Billetten inkluderer lunsj. Tidspunkter kan variere noe. Les mer om programmet og bidragsyterne under.


Arbeidsvisning: Vi arvet en mørk skog

Folket i Nord-Norge har en historie med vandring og flukt, assimilasjon og kulturtap, fornorskning og skam og brutte språklige bånd mellom generasjoner. Men det er også en historie om overlevelse, sterke fellesskap og dype røtter på tvers av landegrensene. I denne arbeidsvisningen fortelles minoritetshistorier, sammenflettet av nyskrevet folkemusikk.

Beate Heide er en samisk forfatter som skriver både skjønn- og faglitterært på norsk. Hun har arbeidet med fortelling i en årrekke. Beate oppdaget seint sin samiske identitet på grunn av hemmeligholdelse.

Gro Raattama er scenekunstner med bakgrunn fra samtidsdans og folkedans, samt med sterk forankring i tradisjonsmusikk og felespill. Hun har fordypet seg i fortellerkunst de siste årene, som en del av sitt sceniske uttrykk.

Jani Suvanto har spilt tradisjonsmusikk i mer enn tre årtier, i flere band, på gitar og ulike instrumenter i mandolin-familien. Jani jobber mye med arkivmateriale innen polska- og menuettradisjonen fra det 1900-århundret, samt komponerer egen musikk.


Arbeidsvisning: Hvordan bygge en borg

Som barn drømte Borghild Otelie Aasebøstøl om å bli lærer – og kokk – og organist – og bonde – og – og. Ved en ren tilfeldighet tok hun en bachelor i drama/teater ved Høgskulen i Volda – for så å studere musikk – for så å studere kulturprosjektledelse – for så å ta en mastergrad i Drama- og teaterkommunikasjon på det som den gang da het Høgskolen i Oslo og Akershus. Nå får Borghild være kokk og organist og bonde – og – og, gjennom å skape teaterforestillinger for barn i det ganske land.

Fortellerforestillingen Hvordan bygge en borg har som målsetting å skildre noen perspektiver på det å være pårørende som barn og ungdom. Fokuset er pårørende i en søskenrelasjon til noen som strever med spiseforstyrrelser. Manuset baseres på en sammensetning av personlige fortellinger og dokumentarisk materiale, samt en parallellhistorie sterkt inspirert av fantasy-sjangeren.

Borghild Otelie Aasebøstøl // forteller
Nina Terese Håland // dramaturg


Speakers Corner

Har du et fortellerprosjekt du har lyst å fortelle dine kollegaer om? Eller en idé du vil dele? På Speakers Corner får du 90 sekunder til å si noe du har på hjertet. Skriv deg opp på dagen eller ta kontakt med post@fortellerfestivalen.no på forhånd. Vi har også et bord der man kan legge ut promomateriale, selge bøker eller dele kontaktinfo.


Panelsamtale: Fortelling for barn og unge

Hvor står den muntlige fortellerkunsten for barn og unge idag? Hvordan kan muntlig fortellerkunst for barn og unge utvikles? Mange fortellerkunstnere arbeider innenfor Den Kulturelle Skolesekken og fortelling for barn settes ofte i en pedagogisk kontekst. Hvilke konsekvenser får dette for fortellerkunstneren og den kunstneriske kvaliteten?

Samtalen ledes av Åse Elisebeth Jørgensen, universitetslektor i barnehagepedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge og medlem i Fortellersentrum sitt kunstneriske råd. Som en del av samtalen får vi ta del av utdrag fra Tatoveringen og AleneMalene og Drømmebrillene, to av forestillingene som spilles for familier under Fortellerfestivalens Barnas lørdag program.

Medvirkende:
Tobias Vik // forteller og skuespiller
Randi Mossing // scenekunstner og forfatter
Marianne Ek Malmåsen // forteller og dramalærer
Ingvild Olsen Olaussen // førsteamanuensis drama og teater ved barnehageutdanningen ved Dronning Maud's minne
Bjørn H.S. Kristiansen // produsent kulturarv DKS Viken

Åse Elisabeth Jørgensen har jobbet i mange år som universitetslektor i barnehagepedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge. Åse har i tillegg til det lang erfaring som foredragsholder for barnehage og skole om temaet barns magiske og dramatiske lek. Hun er spesielt opptatt av at barnehage/skole ansatte må forstå hvordan leken kan ivaretas på en god måte. 

Randi Mossing er scenekunstner og forfatter bosatt på Rjukan. Hun lager teater, musikk og kulturopplevelser for voksne, ungdom og barn. Hennes forestilling AleneMalene og Drømmebrillene er medvirkende fortellerkunst og teater for hele familien. Forestillingen er vist for barn fra Nordland i nord og Kristiansand i sør.

Marianne Ek Malmåsen er forteller og lektor i drama og teater. Hun har mastergrad med fordypning i fortellerkunst fra Oslo Met og PPU fra Kunsthøgskolen i Oslo. Malmåsen har jobbet mye med fortellerkunst for barn og ungdom, og underviser til daglig ved dramalinja på videregående skole.

Tobias Vik er fra en teaterfamilie der underholdning for barn har stått sterkt i flere generasjoner. Han har de siste 20 årene turnert diverse forestillinger for barn over hele landet, og er beskrevet som en av de ledende norske aktørene i barneteater. Han driver Teater Avvik sammen med senior Vik, Lars Vik.

Ingvild Olsen Olaussen er forteller og førsteamanuensis i drama/teater ved Dronning Mauds Minne Høgskole og har skrevet en doktorgrad om de yngste barnas fortelleruttrykk sett i et kunstfaglig perspektiv. Olaussen har arbeidet som forteller siden 1996 og har bred erfaring med muntlig fortelling fra skole, barnehage, bibliotek, teater og ulike kulturinstitusjoner. Hun har gjennomført flere kunstbaserte forskningsprosjekt hvor fortellerens samspill med barn har stått sentralt.

Bjørn H.S. Kristiansen har siden 2004 jobbet som produsent i Den kulturelle skolesekken i Viken/Akershus fylke, med ansvar for Kulturarv. Han har i aller år engasjert utøvere innen muntlig fortellerkunst til å turnere i fylket. Han er utdannet etnolog/kulturhistoriker og har formidlingserfaring fra skole, museumsbransje og reiseliv.


Publikumssamtale: Den muntlige fortellerkunsten i dag og de neste 20 årene

Fortellerkunstner og styremedlem i Fortellersentrum Hanne B. Oftedal høster refleksjoner fra dagen og leder en samtale om veien videre for muntlig fortelling i Norge.


Fortellerfestivalens fagdag 2024 er støttet av Fritt Ord.

Forrige
Forrige
14. mars

FortellerJam

Neste
Neste
15. mars

Story Sharing Café