Tilbake til alle arrangementer

Jubileumsfest: Fortellerblomstring

  • Nordic Black Theatre & Cafeteatret Hollendergata 8 Oslo (kart)

Fortellerblomstring

Fra festforestilling i 2022. Foto: Andreas Strand Renberg.

Velkommen på jubileumsfest!

I 2024 feirer Fortellerfestivalen 20 år og det vil vi feire med gamle og nye venner av fortelling og med forskjellige aktører innenfor muntlig fortellerkunst i Norge. De deler korte historier med oss og så blir det mingel og bursdagsoverraskelser! Du er varmt velkommen til Cafeteateret for å finne nye fortellinger og venner i et varmt miljø hvor det er lett å blomstre!

Kveldens vert er Katinka Brodin, forteller og styreleder for Fortellersentrum.


Vi har invitert noen av Norges viktigste fortellermiljøer til å bli med på festen og bidra med en fortelling relatert til årets tema: Mellomrom.

Fortellerhuset er den eldste fortellergruppa i Norge og ble stiftet i november 2002. De var pionerer innen flerspråklig fortelling og har alltid fremmet det flerkulturelle aspektet. Ved å stifte Fortellerfestivalen arbeidet de for at fortellermiljøet skal være åpent og inkluderende. Fortellerhuset ønsker å bidra til å utvikle kunstfaget muntlig fortelling og være et ressurssenter for denne nye, gamle kunstarten!

FabelAkt er ett år eldre enn festivalen, og medlemmene jobber på ulikt vis med muntlig fortelling, på scenen, på universitet, i bibliotek, kirker og på skoler gjennom f.eks. Den Kulturelle Skolesekken. Vi jobber med fortelling i forestillingsform, undervisning og som relasjonelt prinsipp. Og tror fortsatt at fortelling forandrer verden.

Fortellernettverket TALE består av i overkant av 20 partnarar i Trøndelag som arbeider for fortelling som levande kulturarv, scenekunst, pedagogikk og forretningsutvikling. Vi set oss felles mål for å fremme fortellerkunsten, og det er Stiftinga Hilmar Alexandersen med Hilmar AS og Hilmarfestivalen som er initiativtakar og koordinator for nettverket.

Det Andre Teatret er Norges første og eneste teater med fokus på improvisjasjonsteater og åpnet dørene for første gang i 2011. Teatret er kjent for sitt varierte repertoar av skrevne og improviserte forestillinger for alle aldre. Det Andre Teatrets stil kjennetegnes av enkel, nær historiefortelling ofte fortalt i dialog med publikum og lek med teatrale virkemidler.

Foreningen Fortellerne ble stiftet august 2022 og har til formål å skape et nettverk for nyutdannede og erfarne fortellerkunstnere/fortellere utdannet ved Oslomet -storbyuniversitet, hvor erfaringsdeling, kompetanseutvikling og profesjonalisering, og det faglige og kunstneriske, er i søkelys. Foreningen ønsker å arbeide i et mangfoldig perspektiv lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Foreningen skal ivareta og omhandle både den performative og anvendte muntlige fortellerkunsten. For å profesjonalisere og øke den kunstneriske kompetansen arrangerer foreningen utviklende og utvidende praksiser med fagfellebedømming, kollegaveiledning og diskusjon rundt kunstneriske prosesser og uttrykk.

Jakob Sande – senter for forteljekunst skal forske i og formidle diktinga til Jakob Sande, nynorsk språk og kultur, utvikle eit fagmiljø for forteljekunst og ein stad som får fram eit mangfald av forteljingar og nye stemmer. Sande-senteret har hovudsete i barndomsheimen til Jakob Sande, men eit nasjonalt verkeområde. Senteret har eige tidsskrift, residensordning, forteljekunstakademi og tilbyr eit variert program innan munnleg og skriftleg forteljekunst gjennom heile året, og ynskjer skape eit enno breiare samarbeid mellom folk og miljø som har forteljing som kjerne i si verksemd, både nasjonalt og internasjonalt.

Nordic Black Theatre er et selvstendig og produserende teaterkompani etablert i 1992. Formålet med virksomheten er å synliggjøre og utvikle profesjonell transkulturell scenekunst gjennom egne produksjoner samt inngå samarbeid på tvers av kunstformer og med ulike aktører. Produksjonene består av et svært stort nettverk med profesjonelle frilanskunstnere tilknyttet NBTs, men som også jobber selvstendig på andre egne prosjekter. NBT har i over 30 år også drevet teaterskolen Xpressen og eier i dag sitt eget hus Cafeteatret på Grønland.

StorySLAM Oslo er en fortellerkonkurranse som fokuserer på sanne, selvopplevde historier. Arrangementene har trukket et stort publikum til ulike scener i blant annet Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Harstad og Kristiansand siden 2015, og har siden da vært en viktig møteplass for nye og etablerte fortellere. Rammene er stramme, fortellerne som deltar har kun 8 minutter til å fortelle sine historier, og fortellingene blir vurdert av én fagjury og to publikumsjuryer. Den fortelleren som står igjen med flest poeng er kveldens vinner. Fortellerne som ønsker å stå på scenen får tett veiledning av StorySLAM Oslos veilederteam i forkant av arrangementet.


Forrige
Forrige
15. mars

I Hope Your Flowers Bloom

Neste
Neste
16. mars

Workshop: Muntlig fortelling for alle